Hoppa till innehåll

Vad värderar ni i boendet?

I fritidsboendet är det enligt min åsikt viktigast att skapa förutsättningar för att koppla av och omorganisera sina tankar och för att få frisk luft. Enligt mig bör semesterbostaden också effektivt koncentrera de tillgängliga kvadratmetrarna till gemensam tid och aktiviteter. På detta sätt kan till exempel sovrummen göras lite mindre och, på grund av det begränsade antalet kvadratmeter, kan man koncentrera vistelsen till vardagsrum-matsal-köksutrymmena. Det var naturligt att dessa bildar ett stort gemensamt utrymme som också skapar förutsättningar för gemensamma aktiviteter.

På fritiden spelar tiden en viktig roll. Självklart vill jag ha ett socialt umgänge med vänner och då måste semesterbostadens rumsplanering stödja detta. Vad kan vara härligare än att laga fantastiska måltider tillsammans och njuta av samvaron? Jag tycker också det är naturligt att när en semesterbostad placeras mitt i naturen, används mycket fönster i de gemensamma utrymmena, vilket smidigt förbinder huset med det omgivande landskapet. Denna passform bland tallarna betonas enligt min mening också utmärkt av den svarta färgen, som effektivt smälter in byggnaden i terrängen.

Hur gick planeringen av projektet?

Jag designade själv flera planlösningar under årens lopp, från vilka arkitekten ritade den lösning som jag ansåg vara mest funktionell. Utgående från dessa bygglovsritningar begärde jag offerter från tre husfabriker. Efter många diskussionen med Polarlifehaus samt ert fördomsfria tillvägagångssätt lyfte tydligt ert företag till toppen av listan. Mina egna ritningar granskades sedan igen och med små justeringar passade huset in i er produktion.

Varför valde ni ett Honkatalot -hus?

Som jag tidigare nämnt var samarbetet, det fördomsfria förhållningssättet till mina tankar och den rätta inställningen till att driva saker framåt de viktigaste faktorerna. Självklart spelade priset också en roll i helheten. Å andra sidan sänkte det även tröskeln att representanten kunde ge tips om en lämplig byggmästare.

Vad tycker ni om kvaliteten på Honkatalot produkter och verksamhet?

Jag är mycket nöjd. Både genomförandet och slutresultatet har, förutom mig själv, glatt alla som sett huset genom årens lopp.

Hur nöjd är ni med det genomförda Honkatalot-projektet?

Projektet med Honkatalot gick enligt mig bra, och man reagerade snabbt på små ändringar och brister. Kanske byggfebern, som verkade råda år 2006, delvis påverkade att det fanns utmaningar med monteringsteamet. Å andra sidan skötte rörmokaren och elektrikern sina delar med stil och rätt attityd, respekterande de tankar jag hade om slutresultatet.

Era eventuella kommentarer?

Jag kommer säkert i framtiden att fortsätta att göra affärer med Honkatalot om/när nya byggprojekt uppstår. Ett litet tips är att i samband med husprojektet, särskilt när det gäller semesterbostäder, kunde man mer aktivt sälja sidobyggnader, som förråd/garage… Dessa blev inte sålda till mig, och jag tänkte inte riktigt på dem medan det stora projektet pågick. Å andra sidan hade det varit kostnadseffektivt att bygga dem samtidigt och då skulle dessa också vara klara nu.

Samppa Mäki-Patola

House Design Collection
BESTÄLL EN NÄSTAN 300-SIDIG IDEBANK

HONKATALOT – HOUSE DESIGN COLLECTION

(På finska)

Information om våra produkter och vår byggmetod

Dussintals hus- och villamodeller

Fantastiska exteriör- och interiörfoton samt 3D-visualiseringar

Massor av idéer och inspiration för att planera ditt eget Honkatalot-projekt