Hoppa till innehåll

INNAN BYGGANDET

Var började allt, varifrån kom tanken och drömmen om att bygga?

Vi hade redan en välskött gammal byggnad på tomten som vi använde som fritidshus. Vi hade önskemål om att tillbringa mer tid här, men huset var lite för litet för våra behov. Först övervägde vi att utvidga det gamla huset. Drömmarna om en utbyggnad började dock utvecklas till en ny hemidé under åren. Tomten fanns redan, så beslutet att bygga och själva processen startade snabbt. Det sista pusselbiten var Honkatalot huskatalogen som vår vän gav oss. Katalogen kom som en slump på precis rätt tidpunkt – precis när entusiasmen för det nya hemmet redan var i full gång. I katalogen hittade vi omedelbart ett fantastiskt objekt i Sydafrika som båda tyckte mycket om. Därifrån började idén och själva projektet verkligen ta fart.

Hur och varför valde ni Honkatalot?

Honkatalot som företag var redan någorlunda bekant för oss. Genom att utforska katalogen dök vi ännu djupare in i företaget och själva produkten. Vår önskan var att bygga ett timmerhus. När vi bekantade oss med Honkatalot insåg vi att produkten och dess kvalitet är i en klass för sig i Finland. De moderna lösningarna och HTWS-fönstren talade särskilt till oss. Vi fick också många rekommendationer från vänner och bekanta som tidigare hade byggt med Honkatalot. Dessutom fick vi besöka några färdiga projekt, vilket hjälpte oss att bättre förstå vilken typ av produkt det handlar om.

Vad värdesätter ni i boendet?

I boendet värdesätter vi särskilt hälsosamhet, renlighet, visuell estetik och praktiskhet. Saker måste vara funktionella. Vi ville inte göra visuella lösningar på bekostnad av funktionalitet, utan de skulle gå hand i hand. Dessutom är lugn och ro viktigt för oss.

Besökte ni fabriken och/eller husvisningen? Vad fick ni ut av besöket? Rekommenderar ni det till andra?

Ja, vi besökte båda. Vi rekommenderar starkt dem till andra. Genom att besöka dem får man möjlighet att se olika lösningar och möjligheter samt få idéer till sitt egna projekt. Fabriksbesöket var heltäckande och intressant. Det är alltid fascinerande att se var produkten kommer ifrån och hur den tillverkas.

När projektet var färdigt

Vad är det bästa med ert hus och varför?

Det bästa är definitivt den fungerande helheten. En bra planering syns och känns i slutresultatet. Byggnaden är noggrant genomtänkt för att passa just denna miljö. Huset och trädgården smälter samman med den omgivande naturen. Dessutom har bygg- och inredningsmaterial valts så naturliga som möjligt. Vårt hem har många material som kittlar sinnena. Planlösningen och andra praktiska lösningar har lyckats bra, och vardagen fungerar smidigt. Det finns en avslappnad atmosfär här att vara och leva i, utan att glömma det visuella – vi tycker ju att detta är ett riktigt fantastiskt vackert hus.

Vad tycker ni om produktens kvalitet?

Produktens kvalitet är utmärkt. Träet är av hög kvalitet och vackert. Detaljerna, som den borstade timret och de strukturella lösningarna möjliggjorda av timret, är imponerande.

Hur upplever ni samarbetet med Honkatalot?

I alla projekt uppstår ju vissa problem, och för oss var det viktigt att de utmaningar som uppstod hanterades snabbt och på bästa möjliga sätt. Vi upplevde att vi från Honkatalots sida fick mycket bra konkreta tips, som Mikko Vainionpääs insikt att i början spegelvända hela huset. Detta var verkligen ett värdefullt råd. Utöver dessa saker var det glädjande att se att de engagerade sig helhjärtat i vårt projekt.

Hur känns det nu när projektet är klart? Hur var resan från dröm till förverkligad plats?

Nu när huset har varit färdigt ett tag kan vi säga att det känns bra. Resan kan beskrivas som ganska snabb och kostsam. Ju mer vi lärde oss om olika fina lösningar, desto lättare blev det att göra dyrare val. Resan var överraskande kort jämfört med hur det kändes under projektets mitt. Då hade vi känslan av att det aldrig skulle ta slut. Till slut tog projektet cirka ett och ett halvt år från första spadtaget tills dess att allt var klart.

Hur skulle ni beskriva Honkatalot, företaget/produkten, med ett par ord?

Högkvalitativ och i en klass för sig.

För framtida byggare

Varför skulle ni vilja rekommendera att bo i ett timmerhus till andra?

Boendets hälsosamhet, naturlighet, kvalitet och vardagens lyx! Dessutom har trähus något tidlöst och underbart. Det finns historia och framtid i det, tradition med en modern twist. Det skapar djup och mening.

Vilket råd skulle ni ge till blivande byggare?

Det sägs ofta att budgeten spricker och tidsplanen förlängs. Vi håller med om att man bör vara beredd på det. Det är bra att undersöka vilka typer av avtal som vanligtvis används för sådana projekt och hur avtalen bör utformas. Innehållet i entreprenadavtalen är viktigt att komma överens om så noggrant som möjligt, och vi rekommenderar att man funderar på hur de överenskomna sakerna ska övervakas. Vid upphandlingar rekommenderar vi att man använder sig av professionella personer. En husbyggare är sällan en professionell köpare.

Man kan aldrig ha för många frågor inom något delområde i projektet, så ställ frågor som en treåring skulle göra. Vi rekommenderar också att man följer andras byggresor. Till exempel finns det massor av gemenskap och inspiration tillgängligt på Instagram.

House Design Collection
BESTÄLL EN NÄSTAN 300-SIDIG IDEBANK

HONKATALOT – HOUSE DESIGN COLLECTION

(På finska)

Information om våra produkter och vår byggmetod

Dussintals hus- och villamodeller

Fantastiska exteriör- och interiörfoton samt 3D-visualiseringar

Massor av idéer och inspiration för att planera ditt eget Honkatalot-projekt